Zoo Praha (časť prvá)

Autor: Žuži Sahligerová | 16.8.2007 o 14:57 | Karma článku: 10,51 | Prečítané:  6832x

Virtuálna foto prehliadka pražskej Zoo. Keďže som sa dozvedela všeličo zaujímavého a snažila som sa fotiť čo sa dalo, podelím sa s rozumom aj s vami. Enjoy :o). A ešte dúfam, že všetci "ochrancovia" zvierat, ktorí tvrdia, že ZOO je týranie zvierat, si tento fotoblog pozrú, aby zistili, že minimálne v pražskej ZOO sa majú všetky zvery ako prasiatka v žite ;o). A keďže tento článok sa vyrába už posledné 3 mesiace, tak som sa rozhodla ho rozkúskovať, aspoň sa budete môcť tešiť na pokračovanie a verím, že moje okolie ma doňho konečne aj dokope :o).

Takže poďme pekne podľa abecedy...


Adax núbíjský (Addax nasomaculatus)
Afrika
Dokážu regulovať svoju telesnú teplotu bez straty vody počas dňa a znižovať ju počas noci, bez vody dokážu vydržať celé mesiace, pričom tekutinu prijímajú len z rastlín. Dnes vo voľnej prírode vďaka nekontrolovateľnému lovu, priemyslu, poľnohospodárstvu a chovu domáceho dobytka na pokraji vyhynutia.







Antilopa vraná (Hippotragus niger)
Afrika
Jeden z troch poddruhov zaradený ako ohrozený, ostatné ako zraniteľné.




Binturong (Arctictis binturong)
Južná a juhovýchodná Ázia
Keď som videla toto tak som sa musela smiať. No kto by ho nechcel mať doma :). Bohužial neplatilo, že je aktívny za dňa aj v noci, pretože sme ho zazreli iba v tejto polohe, a preto sa ospravedlňujem aj za kvalitu fotky :/. Preto som si jednu požičala z wikipedie :o). Binturong je "medveďo-mačka" a pôvodný význam jeho názvu zmizol spolu s jazykom, v ktorom vznikol. Jeho chvost mu slúži ako piata ruka a väčšinou, ako vidno, cez deň spí v korunách stromov. Často je prirovnávaný práve k medveďovi, avšak veľkosťou pripomína skôr psa.





Bizón (Bison Bison)
Severná Amerika
Koncom 19.storočia taktiež na pokraji vyhynutia, dnes žije v rezerváciách.
No a my sme ich v inej polohe nezazreli :o).




Bongo (Tragelaphus Euryceros)
Afrika
Mláďatá sa rodia už sfarbené, samčekovia majú pod očami biele škvrnky.




Buvolec bieločelý (Damaliscus dorcas phillipsi)
Južná Afrika
Ospravedlnenie za fotku...bohužial bližšie sa dostať nedalo :/


Chápan stredoamerický (Ateles geoffroyi)
Južná Amerika
Tieto opičky dostali meno podľa chvostu, ktorý používajú ako piatu ruku. Pohybujú sa podobne ako giboni alebo orangutani - zavesení na konároch len prstami (prsty majú nápadne dlhé a chýba im palec).


Fenek (Fennecus zerda)
Afrika, Malá Ázia
Opäť ospravedlnenie za fotku... Fenek ako nočné zviera je chovaný v pavilóne s tmou a samozrejme blesk sa použiť nedá. A keďže si milý fenek zmyslel, že musí spať čo najviac zastrčený, podarila sa len táto nepodarená, divná fotka (ale aspoň mu vidno tie ušiská :o)). Fenek má iba do 25cm, no jeho hlavná charakteristika - uši - majú aj 15cm. Tie mú dodávajú výnimočnú citlivosť čo sa týka počutia. Žije na najsuchších púšťach sveta, a preto vyhrabáva korienky rastlín, v ktorých nachádza vlhkosť. Keď má vodu, neodmietne jej piť veľa, no je naučený vyžiť s úplným minimom. Majú úsporné ľadviny, ktoré udržujú vylučovanie vody na minimum.


Gorila nížinná (Gorilla gorilla gorilla)
Afrika
Pre gorily bol v pražskej zoo postavený pavilón v roku 2001. Bol poškodený povodňou, podarilo sa evakuovať 4 gorily z piatich. Dnešnú tlupu tvoria Shinda, Kijivu, Kamba, Richard a najnovšie Moja narodená v roku 2004, ktorá je najpopulárnejším obyvateľom Zoo.












Guanako (Lama guanicoe)
Južná Amerika od Peru po Ohňovú zem
Lama Guanako žije v stepiach a na púšťach. Guanako je jedna z dvoch divých lám, ktoré ešte žijú (tou druhou je lama vikuňa). Z lamy guanako sa vyšľachtila Lama krotká, z vikune Lama alpaka.




Hrabáč (Orycteropus afer)
Afrika na juh od Sahary
Toto zvieratko som poriadne nevidela a nedalo sa ani odfotiť, ale keď som si ho našla na stránkach ZOO tak som si povedala, že toto musíte vidieť :o))). Tak som si teda s dovolením požičala pár fotiek z ich stránky. V Afričtine sa nazýva Aardvark a od roku 1986 patrí medzi ohrozené zvieratá. Je ťažké vidieť ho vo voľnej prírode, pretože žije pod zemou.




Hroch obojživelný (Hippopotamus amphibius)
Afrika južne od Sahary
Hrošiu rodinku sa mi tiež podarilo cvaknúť len trošku, keďže sa skrývali stále pod vodou. Na stránke ZOO som však opäť našla pár fotiek hrocha Slávka, ktoré stoja za uverejnenie ;o). Samec hrocha váži až 4 tony. Hroch je vynikajúci plavec a pod vodou vydrží aj 4 minúty.





Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Už ste čítali?